Ut och motionera!

Testen är tidigare publicerad i den tryckta version av Lokaltidningen NordWest. September 2005
 
   
För den som gillar motion finns det både många och vackra sträckor i NordWest.
Testpatrullen har testat ett litet urval.
På dessa rundor kan du jogga, promenera och ta dig fram med stavar.
För cykel och inlines är våra val något begränsade.
Testpatrullen valde jogging.
 
Längs hela Mälaren är det löpvänligt, ända från Tempeludden till Ängbybadet.
Några spår som inte testats ännu är terrängspåret, V-varvet, i Grimstaskogen. Åkeshovs sågspånsslinga 1 600 m, Johannelundstoppens östra sida, Nälstabadets röda 3 km spår och spåret vid Åkermyntan.
Vi har testat sågspånsslingorna i Grimsta. Vägen mellan Kanaan och Maltesholmsbadet med vissa tillägg samt en 8 kilometerslinga varav tre km går efter Silverpilens banvall, soptågets gamla rutt. Som kuriosa kan nämnas att det första soplasset som gick på rälsen lämnade Stockholms Central 06.26 den 1 november 1889.
 
1.
Sågspånsbanorna i Grimsta

Det finns markeringar som talar om var starten går och exakt hur långt det är. Men i urminnes tider har vi alltid talat om ”femman” och ”tvåochhalvan” med start nedanför ”branta backen”.
Efter någon kilometer, om man springer medsols, finns det stockar utplacerade. Perfekt för lite styrketräning och en stunds paus.
Håller man vänster efter stockarna är man på ”femman”. Förutom det två branta backarna som finns på ”tvåochhalvan” och ”femman” tillkommer här en kortare ganska brant backe bakom skjutbanan samt den s k mördarbacken från Kanaan och upp. Där krävs det faktiskt lite vilja som motionär att komma upp.
På det hela taget två trevliga spår där den korta varianten bedöms som lagom och den längre som tuff på grund av backarna. Ingen tid noterades.

 
2.
Längs Mälaren

Start vid Grimsta sågspånsbana och löpning efter en av ridstigarna ut till det stora gärdet vid Krematoriet. Följ därefter grusvägen ned till Kanaan och utefter Mälaren till Maltesholmsbadet och pressa sedan parkvägen uppför mot startpunkten.
Sträckan är ca fyra kilometer och tiden blev runt 22 minuter.
Mycket lättsprungen och enkel, en perfekt sträcka att börja motionera på.

 
3.
Längs Mälaren

Om man vill bygga på ovanstående med ett par kilometer så
föreslår patrullen att man springer åt andra hållet.
När man kommer upp från den rysligt långa och sega uppförsbacken, ej spåret, från Kanaan håller man höger utefter gärdet och springer mot Råcksta träsk, runda träsket, spring vänster framför Krematoriet och du är på banan igen.
När gärdet är passerat så välj en av ridstigarna och du är snart framme vid starten för sågspånsslingorna. En ganska jobbig slinga där vi faktiskt gick en bit efter den värsta backen.

 
4.
Silverspåret

Vi som gillar asfalt tycker om den här. Vi har själva döpt rundan till Silverspåret.
Starta vid Bergslagsrondellen eller på Grimstafältet, spring sedan efter Bergslagsvägen fram till Bilspedition vid Lunda, du har då avverkat knappt tre kilometer.
Ta dig över Bergslagsvägen och upp på gamla banvallen för Silverpilen. Vägen går dikt mot staketet till Bilspedition.
På den första biten är underlaget grus, du ser även tio stycken lämningar efter syllarna, sedan börjar asfalten igen.
På vissa partier känns det hur man springer högt upp på gamla banvallen. Följ bara parkvägen så kommer du fram vid fd Hässelby Trä och Bygg. Ca 5,5 km är då avverkade.
Fortsätt efter Bergslagsvägen fram till Bergslagsrondellen så har du avverkat 8 km. Klarar du asfalt så rekommenderar patrullen den här slingan varmt.